از سی تی اسکن و MRI برای ثبت تصاویر درون بدن استفاده می شود. بزرگترین تفاوت میان سی تی اسکن و ام آر آی، در این است که درMRI از امواج رادیویی و در سی تی اسکن از اشعه X استفاده می شود. آنچه این اسکن ها را از یکدیگر متمایز می کند، در به دست آمدن تصویر مناسب برای تشخیص پزشک، اهمیت فراوانی دارد.
در حالی که هر دو این تصویربرداری ها، نسبتاً کم خطر هستند، تفاوت هایی وجود دارد که ممکن است بسته به شرایط هر کدام گزینه بهتری باشند. در این مقاله مجموعه مطب چین به بررسی تفاوت های سی تی اسکن و ام آر آی خواهیم پرداخت.
MRI چیست؟
MRI مخفف عبارت “magnetic resonance imaging” به معنای تصویربرداری تشدید مغناطیسی است. در ام آر آی با استفاده از امواج رادیویی و آهن ربا، داخل بدن بیمار مشاهده می شود. ام آر آی اغلب برای تشخیص بیماری یا مشکل در این اندام ها استفاده می شود:
- مفاصل
- مغز
- مچ دست
- مچ پا
- سینه ها
- قلب
- رگ های خونی
یک میدان مغناطیسی ثابت و فرکانس های رادیویی از مولکول های چربی و آب در بدن شما می گذرند. امواج رادیویی به یک گیرنده در دستگاه منتقل می شوند که به تصویری از بدن ترجمه می شود که می تواند برای تشخیص مشکلات توسط پزشک مربوطه، استفاده شود.
MRI دستگاهی با صدای بلند است. به طور معمول ، یک هدفون به شما پیشنهاد می شود تا سر و صدا را قابل تحمل تر کند. هنگام انجام ام آر آی از شما خواسته می شود که دراز بکشید.
س تی اسکن چیست؟
سی تی اسکن مخفف عبارت computed tomography به معنای توموگرافی کامپیوتری است. سی تی اسکن نوعی اشعه ایکس است که توسط یک دستگاه اشعه ایکس بزرگ به بدن تابانده می شود. سی تی اسکن را گاهی اسکن CAT می نامند. سی تی اسکن معمولاً برای موارد زیر استفاده می شود:
- شکستگی استخوان
- تومورها
- نظارت بر سرطان
- یافتن خونریزی داخلی
طی سی تی اسکن از شما خواسته می شود که روی تخت دراز بکشید. سپس دستگاه حرکت می کند تا از سطح بدن شما تصاویر مقطعی تهیه کند.
فرق سی تی اسکن و ام آر آی در چیست؟
سی تی اسکن بیشتر از ام آر آی استفاده می شود و معمولاً هزینه کمتری نیز دارد. اسکنرهای MRI به دلیل داشتن آهنرباهای قوی ممکن است باعث ایجاد مشکل ایمنی شوند. با این وجود، MRI از لحاظ جزئیات تصویر برتر است.
سی تی اسکن سریع ، بدون درد و غیرتهاجمی است. MRI تهاجمی نیست، اما پر سر و صداست، زمان بیشتری می برد و ممکن است باعث کلاستروفوبیا (اضطراب ناشی از قرار گرفتن در فضای بسته) شود.
اگر به تصویر دقیق تری از بافت نرم، رباط ها یا اندام های خود نیاز دارید، پزشک معمولاً MRI را پیشنهاد می کند. چنین مواردی عبارتند از:
- دیسک های بیرون زده
- رباط های پاره شده
- مسائل مربوط به بافت نرم
اگر به یک تصویر کلی از ناحیه ای مانند اندام های داخلی بدن خود نیاز دارید یا به دلیل شکستگی یا ضربه به سر لازم است عکس بگیرید، معمولاً سی تی اسکن توصیه می شود.
تفاوت دیگر میان دستگاه سی تی اسکن و ام آر آی، این است که اکثر دستگاه های MRI فعلی، نمی توانند به سرعت مغز را اسکن کنند تا در تعیین علت سکته مغزی کمک کننده باشند. به طور کلی، سی تی اسکن سریع تر است و به ویژه در بخش اورژانس، یک ابزار تشخیصی مفید به حساب می آید.
خطرات سی تی اسکن و ام آر آی
سی تی اسکن و ام آر آی هنگام استفاده، خطراتی را به همراه دارند. خطرات مربوط به نوع تصویربرداری و همچنین نحوه انجام تصویربرداری است.
خطرات سی تی اسکن:
- آسیب رساندن به نوزادان متولد نشده
- دوز بسیار کمی از اشعه
- یک واکنش بالقوه در استفاده از رنگها
خطرات MRI:
- واکنش های احتمالی در برابر فلزات ناشی از آهن ربا
- صداهای بلند از دستگاه باعث ایجاد مشکلات شنوایی می شود
- افزایش دمای بدن در طول MRI طولانی
- کلاستروفوبیا
در صورتی که دارای موارد زیر هستید، لازم است پیش از انجام ام آر آی با پزشک خود مشورت کنید.
- ایمپلنت دندان
- مفاصل مصنوعی
- کاشت چشم
- آی یو دی
- ضربان ساز قلب
- تتو و خالکوبی های بسیار تیره رنگ
- وجود سخت افزار ارتوپدی در بدن
سی تی اسکن و ام آر آی چه بیماری ها یا شرایطی را می توانند تشخیص دهند؟
نمونه هایی از بیماری ها یا شرایطی که سی تی اسکن برای کمک به تشخیص استفاده می شود شامل موارد زیر است:
- تصویربرداری از مغز برای تشخیص میان سکته مغزی ایسکمیک یا خونریزی دهنده
- بیمارانی با ضربه به سر ، به ویژه ضربه به صورت
- تشخیص درد شکم یا درد در لگن، روده کوچک، روده بزرگ و سایر اندام های داخلی
- تشخیص علت درد غیرقابل توضیح
- آسیب های ضربه ای برای نشان دادن شکستگی های ظریف در استخوان ها
اسکن MRI اصولاً برای تصویربرداری از موارد زیر انجام می شود:
- تصاویر دقیق ارگان ها، بافت نرم، رباط ها و سایر قسمت هایی که به سختی قابل مشاهده هستند.
- مشاهده ستون فقرات
- بررسی دقیق مغز و مشکلات مغزی
- تشخیص سرطان ها و توده های مشکوک
- بی نظمی عروق خونی: شامل آنوریسم، آسیب ناشی از حملات قلبی، انسداد شریان ها و سایر مشکلات قلب یا عروق خونی
مطب چین ارائه دهنده انواع لوازم معاینه و دستگاه های تخصصی پزشکی