نگاتوسکوپ (Negatoscope) وسیله ای است که پزشکان می توانند عکس های رادیولوژی را بر روی آن بهتر ببینند. نگاتوسکوپ ها در سایز های متفاوتی تولید می شوند.

انواع نگاتوسکوپ

نگاتوسکوپ ها را می توان از نظر تکنولوژی و سایز دسته بندی کرد. در این قسمت به دسته بندی این دستگاه می پردازم.

سایز نگاتوسکوپ

بطور کلی می توان نگاتوسکوپ ها را در دو قسمت دندانپزشکی و پزشکی دسته بندی کرد. علت این دسته بندی این است که سایز عکس های رادیولوژی برای دندانپزشکی بسیار کوچکتر می باشد. بنابراین نگاتوسکوپ های دندانپزشکی ابعاد کوچکتری نسبت به نوع پزشکی دارند. نگاتوسکوپ های پزشکی نیز خود در سه مدل تک خانه، دوخانه و سه خانه عرضه می شوند. مسلما انتظار می رود که نگاتوسکوپ های دو خانه و سه خانه بتوانند دو وسه عکس رادیولوژی را در کنار هم نشان دهند.

تکنولوژی نگاتوسکوپ

یکی از پارامتر های بسیار مهم در این دستگاه میزان پخش نور می باشد. در نسل های قدیمی نگاتوسکوپ از لامپ فلورسنت بعنوان منبع نور استفاده میشد. به همین علت این نسل قدیم این دستگاه دارای ضخامت بیشتری هستند. درواقع لامپ های فلورسنت باید با صفحه نگاتوسکوپ فاصله کافی داشته باشند تا نور بصورت یکنواخت پخش شود. همچنین جنس بدنه این نوع نگاتوسکوپ ها از آلمینیوم بوده که باعث افزایش وزن آن می شود.

با پیشرفت تکنولوژی، طراحی نگاتوسکوپ ها نیز تغییر بسیار زیادی کرده است. در نگاتوسکوپ های نسل جدید از LED برای تولید نور استفاده می شود. همچنین بدنه این دستگاه از پلکسی گلاس تولید شده است. این دو عامل بصورت شگفت انگیزی تاثیر بسزایی در کاهش وزن دستگاه را دارند. علاوه بر آن از پلکسی گلاس های شفاف جهت انتشار نور بصورت یکنواخت برروی صفحه نگاتوسکوپ استفاده شده است. در واقه دو رشته LED در بالا و پایین پلکسی گلاس شفاف قرار می گیرند. لازم به ذکر است که با استفاده از این تکنولوژی ضخامت دستگاه به ۱ سانتی متر کاهش یافته است.

مشخصات مهم برای خرید نگاتوسکوپ

نگاتوسکوپ ها دارای مشخصات خاص و محدودی هستند که در زیر به آن اشاره شده است.

۱- ضخامت نگاتوسکوپ

۲- سایز نگاتوسکوپ

۳- ولوم تنظیم نور. بعضی از نگاتوسکوپ ها دارای ولومی می باشند که می توان شدت نور را با آن تنظیم کرد. بعضی از فرشندگان این ویژگی را با اصطلاح PWM (که مخفف Pulse Width Modulation) می باشد مطرح می کنند. در بعضی دیگر میزان شدت نور ثابت است.

۴- خاموشی خودکار. بعضی از نگاتوسکوپ ها بگونه ای طراحی شده اند که بعد از چند دقیقه درصورت عدم استفاده از آن بصورت خودکار خاموش می شوند. این ویژگی بسیار مهمی است که در طول عمر لامپ های LED و همچنین مصرف انرژی تاثیر بسیار زیادی دارد.

۵- تشخیص خودکار عکس. درواقع یک سنسور در محل گیره بکارگرفته شده است. این عمل باعث می شود که سنسور با گذاشتن عکس رادیولوژی فعال می شود و نگاتوسکوپ بصورت خودکار روشن می شود.